Kiskőrös

Baross utca

+36 20 427 9060

Elérhetőségünk

Hétfő - Péntek: 8:00 - 17:00

Nyitvatartásunk

Olcsó házépítési módszerek már 4 millióból is kijöhet egy szerkezetkész épület

Akinek nem állnak rendelkezésére horribilis összegek, az is építkezhet.

Előbb-utóbb a legtöbb ember eljut odáig, hogy saját otthont szeretne, és ha nem lakáspárti, hanem házra vágyik udvarral, szembesül vele, milyen elképesztően sokba kerül felhúzni egy lakóépületet.

Ezen a ponton sokan el is vetik a házépítés ötletét, de ha erről az álomról a szűkösebb keret ellenére sem szeretnénk lemondani, érdemes szétnézni, milyen olcsó házépítési módszerek vannak. Bár a telek, a csatornázás és a közművesítés kikerülhetetlen, az építési költségeken sokat lehet faragni.

Hogyan lehet olcsón házat építeni?

Építhetünk olyan házat, mely ugyan nem téglából felhúzott épület, de ugyanúgy időtálló lehet. Ezek nemcsak áruk miatt, de gyakran energetikai szempontból is jobbak, mivel hőszigeteltek, sőt, egyszerűen és gyorsan fel is épülnek.

Könnyűszerkezetes házak amerikai módra

Amerikai módra, azaz faszerkezettel, de nem tökéletesen amerikai mintára: míg ott faburkolatosan, itthon vakolt falakkal szokás ezeket az épületeket megépíteni. Így a végeredmény kívülről nézve éppen olyan, mint egy teljesen átlagos ház.

Hazánkban sokan építtetnek könnyűszerkezetes házat. Egy jól megépített, megfelelő anyagokból felhúzott könnyűszerkezetes ház időtálló, akár több generáció felnőhet benne. Az ilyen épületek hosszú távon is költségkímélőek, mert jó a hőszigetelésük.

Nemcsak olcsóbban, de hamarabb is készülnek el, mint egy hagyományos téglaház. Miután kész lett a ház alapja, a száraz technológiát alkalmazó építkezésben a faszerkezet következik. Minden alkotóelemet megfelelő méretre vágnak, és összeszerelnek. A kész szerkezetbe hőszigetelő anyag kerül, végül pedig behelyezik a nyílászárókat. Pár hét kérdése, és a ház készen várja lakóit.

Szétnéztünk az interneten, mennyibe kerülhet megépíteni egy fa könnyűszerkezetes házat. Árak széles skálája tárult elénk, ám várakozásainknak megfelelően barátságos árakat is találtunk. A legkedvezőbb árat a Coral-Mount Kft. oldalán olvastuk, akik szerkezetkész állapotáig 4 és 5 milliós árakat tüntetnek fel kínálatukban: körülbelül 4 millió egy 92 négyzetméteres, és körülbelül 5 millió egy 110 négyzetméteres, fagerendás, könnyűszerkezetes ház felépítése szerkezetkész szintig. Az információk szerint a két épület végső ára körülbelül 11 illetve 14 millió lesz.

Készházak

A készház ugyancsak megszólalásig hasonlít egy hagyományos téglaházra. Bár ez is könnyűszerkezetes, másként készül. Ellentétben az imént részletezett épületekkel, ezek panelei – nevük is sugallja – jórészt már készen érkeznek az építkezés helyszínére. A paneleket, ha valaki egyedi jelleget szeretne, saját tervek szerint is el lehet készíttetni, de ha ez nem cél, akkor meg lehet vásárolni a már legyártottakat is. Előbbi esetben kicsit több várakozást igényelhetnek az előkészületek.

A panelekre nemcsak akkor kell várni, ha egyediek, mert ezeket az építőelemeket gyakorta hozzák külföldről, ami részint időbe kerül, részint némi extra kiadást is jelent a szállítás miatt. Ez egy olyan pont, amiben a készházépítés költségesebb az előzőleg említett könnyűszerkezetes házak építésénél.

Ha azonban egyszer a készházpanelek megérkeztek, akkor az építkezés nagy léptékben haladhat: akár pár nap leforgása alatt elkészülhet a szerkezetkész épület. Sajnos, ellentétben a gerendás könnyűszerkezetessel, a készház előre gyártott panelein utólag már nem, vagy csak kicsit lehet variálni. Ez a készház egy hátulütője.

Az ilyen házak száraz anyagból épülnek a panelek gyors összeillesztésével. Nem kell drága tégla és rengeteg kevert kötőanyag, így sokkal költséghatékonyabb ez a megoldás egy téglaépület felhúzásánál. Később is lehet a házzal spórolni: az épület hőszigeteltségének köszönhetően télen jól bent tartja a meleget, nyáron pedig hűsen tartja a beltéri levegőt. Ez a fűtésből és hűtésből eredő költségeket előreláthatóan csökkenti.

A  hazgyarto.hu weboldalán csalogató számokra leltünk: információik szerint egy szerkezetkész, 90 négyzetméteres ház 4,5 millióból meglehet. Kész állapotában az említett modell körülbelül 11 millióba kerül. A familyhome.hu oldala egy 80 négyzetméteres készházat kalkulátora szerint hasonló, 12 milliós végösszeggel kínál.

Konténerházak

Lehet, hogy furcsán hangzik, hogy konténerben lakjunk, de a lakáscélra kialakított konténerházról, mivel kívül-belül burkolatot, vakolatot kap, első blikkre sokszor meg sem mondanák, hogy nem egy sima ház, hanem konténeralapú. Mi több, nagyon szerencsés módon, a konténerházak dizájnja összecseng a manapság divatos minimál stílussal, így kifejezetten trendi lehet.

A konténeres szerkezet speciális alapra kerül, ami megfelelő stabilitást ad. A konténerház acélszerkezete ugyancsak megbízható teherbírású, és mivel a tartószerkezet eredetileg adva van, az építkezés nem jár sok vesződséggel. Az építkezés többnyire száraz anyagokkal történik, tehát nem kell sokat várni, míg a ragasztó- és kötőanyagok megszáradnak. A felépítés anyagköltsége jóval kisebb, mint egy hagyományos házépítés esetén.

A konténerek elhelyezése sok lehetőséget tartogat: egymás mellé, mögé, esetleg emelet gyanánt egymásra is kerülhetnek az alkotóelemek. Mivel ezek szabványosak, a ház később könnyűszerrel bővíthető.

Fontos tudni, hogy egy konténerház nem lesz ugyanolyan, mint egy téglaház, így nem lehet vele 50-60 évre tervezni. A konténerház egy elérhető megoldás, ha kicsi a keret, de házra lenne igény. Nyaralónak is kiváló.

Egy konténerház már akár 260 ezer forintos négyzetméteráron elérhető lehet a kontenerhaz.hu kínálata szerint, akik többféle méretű, 30, 60 és 90 négyzetméteres típusházakat is kiviteleznek. Felszorozva ezek körülbelül 8, 15 és 23 milliós áron érhetők el.

Imádni való miniházak

Icipici házikók, amiben minden elfér: tündéri minilakokat mutatunk be!

 Forrás

Még több hasonló posztért

Még több tartalomért és munka felkérésekért, vagy szolgáltatásért keresd fel Fórumunkat is

Megosztás itt: facebook
Facebook
Megosztás itt: twitter
Twitter
Megosztás itt: linkedin
LinkedIn
Megosztás itt: email
Email